RTS i ARENA: Direktni prenosi Zvezde i Partizana na obe televizije

srbija

ARENA i RTS direktni prenosi LE

Foto: Mitch Rosen

RTS je prošle nedelje objasnio zašto neće biti direktnog prenosa obe utakmice naših predstavnika u fudbalskoj Ligi Evrope. Usled razumevanja ARENA SPORT, gledaoci će ubuduće moći da prate oba naša predstavnika u LE u direktnom TV prenosu.

RTS i ARENA imaju pravo direktnog prenosa

RTS je u svom saopštenju istakao da će utakmicu Crvena Zvezda – Bate Borisov prenositi u direktnom prenosu, a utakmicu Young Boys – Partizan u odloženom prenosu, i objasnio da prema važećem ugovoru sa UEFA, RTS ima „pravo prvog izbora direktnog prenosa po jedne utakmice svakog redovnog kola Lige Evrope“.

Liga Evrope,

Na listi medija koji imaju pravo prenosa Lige Evrope, nalaze se RTS i ARENA Sport. Dokument UEFA: Prodaja medijskih prava za UEFA Ligu Evrope 2015-18, ističe da se prava prenosa:

  • u skladu sa EU pravilima, pribavljaju putem poziva da se uputi ponuda, na ad hoc bazi u zavisnosti od konkretne teritorije (tržišta);
  • nude na „platformski neutralnoj osnovi“, što bi uspešnim ponuđačima trebalo da omogući „eksploataciju prava putem svih medijskih platformi poput televizije, interneta, mobilnih uređaja i putem medijskih usluga na zahtev“, a sve u cilju omogućavanja „maksimalnog iskorišćavanja prava“ i razloga „programske fleksibilnosti“.

Dakle, javno dostupni dokumenti ne objašnjavaju šta se dešava kada postoji dva nosioca ekskluzivnih prava na jednoj teritoriji. Ipak, polazeći od toga da UEFA ima ad hoc pristup na svakom tržištu, i da mnogo toga zavisi od ponuda konkretnih ponuđača, može se pretpostaviti da su ti odnosi regulisani komercijalnim ugovorima RTS-a, Telekoma i UEFA.

Arena i RTS direktni prenosi
Foto: promo Izvor: uefa.com

Ubuduće direktni prenosi utakmica oba predstavnika Srbije

Na ovakav zaključak posredno ukazuje i saopštenje RTS, koje ističe da javni medijski servis ima pravo izbora jedne utakmice koju će emitovati u direktnom prenosu. To znači da neki od TV kanala Arena Sport, može da emituje drugu utakmicu u direktnom prenosu.

Iz saopštenja se može izvući zaključak da su se RTS, ARENA i UEFA sporazumeli oko istovremenih prenosa utakmica oba naša predstavnika u LE. Naime, RTS se obratio UEFA, tražeći da sa TV Arenom uzajamno razmeni signal, pa da dve televizije istovremeno emituju obe utakmice. UEFA se nije protivila ovakvom rešenju, ako i ARENA nema ništa protiv.

Dopisivanje je imalo za rezultat to da će i RTS i kanali TV Arena moći da prenose direktno mečeve Crvene Zvezde i Partizana u LE.

Događaj od posebnog značaja za sve građane

Prenosi fudbalskih mečeva UEFA Lige Evrope, kada u njima učestvuju naši predstavnici, spadaju u kategoriju „najvažnijih događaja od posebnog interesa za sve garađane Srbije“, što je nedvosmisleno utvrđeno listom takvih događaja koju je donelo regulatorno telo za elektronske medije.

Podzakonskim aktima REM-a, utvrđeno je da pravo na prenos takvog događaja može steći samo pružalac medijske usluge koji pokriva teritoriju Srbije (90% stanovništva najmanje) i čiji je prijem slobodan. Prijem nije slobodan ako je pristup direktnim prenosima uslovljen plaćanjem dodatne naknade. Drugim rečima, kanal koji prenosi najvažniji događaj od posebnog interesa, mora da se nalazi u osnovnom paketu usluga konkretnog telekomunikacionog operatora.

Takođe, u pravilima REM-a se daje prednost direktnom prenosu, a odloženi prenos je izuzetak, i može postojati samo u određenim situacijama. U konkretnom slučaju, eventualno se mogu primeniti pravila koja kažu da se najvažniji događaj može emitovati i u odloženom prenosu ako se dva događaja odvijaju istovremeno, i u situaciji kad je razlika u emitovanju dva događaja znatna, ali bi emitovanje u odloženom prenosu omogućilo praćenje događaja značajnijem delu gledalaca.

Ispunjenost ovih uslova je stvar tumačenja REM-a. Koliko je javno poznato, REM se povodom direktnih i odloženih prenosa u konkretnim situacijama nije oglašavao.

Razlika u odnosu na probleme oko emitovanja Evrobasketa

U pozadini obe priče se nalazi odnos legitimih komercijalnih prava i interesa gledalaca da imaju pristup najvažnijim sportskim događajima.

Ipak, razlika između problema oko prenosa Evrobasketa je drugačije prirode, budući da se tamo sukob vodio oko teritorijalnih i platformskih prava. Dakle, jedan imalac je imao pravo na prenos u kablu, drugi u režimu tzv. „slobodnog prijema“ (free to air).

Ovo pitanje se kod odnosa RTS-a i Arene ni ne postavlja, jer sama UEFA tendere sprovodi po principu „platformske neutralnosti“, što znači da bi RTS mogao da prenose utakmica mogao da distribuira putem svih dostupnih platformi, uključujući i HD kanal, mobilnu aplikaciju ili prenos putem internet stranice, a isto važi i za TV kanale ARENA SPORTS.

Kod prenosa Lige Evrope se samo radilo o tome koji će se meč prenositi uživo, a koji u odloženom prenosu. Zbog izvesnog dogovora RTS-a i Telekom-a, i RTS i ARENA će prenositi utakmice oba predstavnika u LE, i to uz mogućnost izbora platforme na kojoj će to raditi.

Sa druge strane, stiče se utisak da je i u ovom slučaju, pitanje dostupnosti prenosa previše zavisilo od dobre volje nosilaca prava, iako se načelno radi o događajima od posebnog značaja za sve građane Srbije.

Posle 2017?

U odnosu na konkretno takmičenje, prava se ustupaju na svake tri godine, a nova procedura za period 2018-2021, uveliko traje. Tu nema Srbije kao posebne zemlje, nego ponuđač koji pobedi stiče prava za teritoriju Balkana (bar je tako dok UEFA ne odluči suprotno). Zbog toga je pravo pitanje šta će se desiti ako se naši klubovi naredne sezone plasiraju u Ligu Evrope, a prava pribavi operator ili medij iz Bosne ili Crne Gore. Po svemu sudeći, tada ni javni servis ni operator ili bilo ko drugi ne bi tako lako obezbedio mogućnost da prenosi utakmice naših klubova.

Više informacije ćemo imati nakon 25 septembra 2017, jer je to rok za podnošenje ponuda zainteresovanih ponuđača.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*