Dizni pokreće svoju stream i On Demand platformu

Kompanija Dizni raskida ugovor sa kompanijom Netflix, povod je pokretanje sopstvene platforme i ulazak na tržište distribucije

SAD

Dizni pokreće novu stream i On Demand platformu Dizni pokreće svoju stream i on demand platformu

Foto: Travis Gergen

Prošlog utorka kompanija Dizni je objavila da je odlučila da pribavi dodatnih 42% udela u kompaniji BAMTech LLC, čime je postala većinski vlasnik ovog provajdera infrastrukture za striming medijskog sadržaja. Vrednost nove transakcije je 1,58 milijardi dolara, a ovom iznosu treba dodati i iznos od 1 milijarde dolara koliko je prošle godine Dizni investirao da bi pribavio manjinski paket vlasništva od 33%.

BamTech je tehnološka kompanija koja pruža usluge striminga mahom za sportske sadržaje. Na spisku klijenata nalazi se tako američka bejzbol liga (Major League Baseball – MLB), američka hokejaška liga (National Hokey League – NHL), kompanija World Wrestling Entertainment – WWE, ali i druge kompanije vlasnici atraktivnog medijskog sadržaja kao što je popularni HBO. Pored ovih sadržaja BAMTech će ubuduće raditi i stream popularnog američkog  sportskog kanala ESPN koji je takođe u vlasništvu kompanije Dizni, kao i sadržaj buduće platforme koja će biti pod brendom kompanije Dizni.

Nova poslovna strategija kompanije Dizni

Po rečima Roberta A. Igera koji je predsedavajući i CEO cele kompanije akvizicija BAMTech i pokretanje servisa za distribuciju medijskih sadržaja predstavlja potpuno novu strategiju koju gledaju kao šansu za Dizni da beneficira od „promena u tehnologiji“ i iskoristi te promene kako bi „ojačao snagu njihovih brendova“.  Pomenuto saopštenje je ukazalo i na to da medijska scena sve više definiše direktnim odnosima kreatora medijskog sadržaja i korisnika i da je akvizicija kompanije BAMTech upravo usmerena na to da se „ojačaju te veze sa korisnicima“, kao i na to da se Dizni adaptira na promene na medijskom tržištu.

Kompanija Dizni (The Walt Disney Company) je jedna od vodećih kompanija u industriji zabave, pod kojom funkcionišu TV kanali/mreže Disney Channel, ESPN, ABC i Freeform, tematski zabavni parkovi, od kojih je najpoznatiji Diznilend i brojni filmski studiji uključujući LucasFilms (poznat po franšizi Star Wars), Marvel Studios (poznat po filmovima napravljenim po Marvelovim stripovima), Disney Animation Studios i Pixar (koji su poznati po animiranim filmovima).

ESPN striming platforma

Kao što je već rečeno, Dizni će iskoristiti BAMTech da plasira sportske sadržaje popularne mreže ESPN, po rečima predstavnika kompanije,  novi servis (platforma) će poslovati pod brendom ESPN i distribuiraće oko 10.000 prenosa različitih sportskih događaja uživo i to na regionalnom, nacionalnom (misli se na SAD) i međunarodnom nivou, uključujući tu i prenose NHL, MLS (Major League Soccer), prenose Grand Slam teniskih takmičenja i koledž sportove. Pored toga, nudiće individualne sportske pakete za korisnike za specifične TV kanale (MLB.TV, NHL.TV i MLS Live).

Treba napomenuti da je istovremeno sa saopštenjem o akviziciji BAMTech, Dizni objavio i Izveštaj za treći kvartal i prvih 9 meseci fiskalne 2017 godine, gde je saopštio da je prihod od kablovskih mreža u trećem kvartalu  pao za 3% a da je „operativni prihod“ opao za 23%, a da je uzrok tog pada upravo vezan za ESPN. Naime, programski troškovi ESPN su se povećali, prihodi od oglašavanja su se smanjili (zanimljivo delom zbog toga što je bilo manje utakmica finala nego prošle godine), a troškove su generalno povećali i troškovi na ime otpremnina i raskida ugovora. Zbog toga, kao jedan od razloga za tranziciju na novi način distribucije sportskih sadržaja bi trebalo delimično tražiti upravo u ovom padu prihoda.

Nova brendirana On Demand platforma i raskid saradnje sa kompanijom Netflix

Dizni će u novu On Demand platformu uključiti nove animirane filmove poput hitova Toy Story 4, nastavka Frozen ali i druge naslove čije se premijere očekuju u budućnosti, počevši od 2019. godine. Pored toga, uložiće i „značajna sredstva“ u proizvodnju filmova, TV serija i drugih originalnih sadržaja, a platforma će omogućavati pristup i starijim naslovima. Bitnija promena je da će zbog pokretanja platforme Dizni prekinuti saradnju sa kompanijom Netflix, a upravo se na to misli u saopštenju kada se kaže da će Dizni ojačati direktne veze sa svojim korisnicima.

Netflix

Foto: Screenshot Izvor: Netflix Media Center

Pitanje je koliko će pokretanje ove nove platforme negativno uticati na Netflix. Pre svega, promene će nastupiti tek od 2019. godine, a do tada će Netflix bez ikakvih izmena dsitribuirati Diznijeve naslove. Takođe, zanimljivo je da Dizni uskraćuje pristup brojnim naslovima iz popularne franžize Marvel, koji se odnosi na tzv „Marvel filmski univerzum“ (Marvel Cinematic Universe), poput nastavka filma „Osvetnici“ („Avengers“) ili „Kapetan Marvel“ (Captain Marvel). Ipak, i sam Netflix ima bogatu produkciju koja se tiče Marvelovih junaka budući da proizvodi i distribuira popularne TV serije „Dardevil“, „Luke Cage“ i „Iron Fist“, a planira i tzv. cross over sa serijom „Defenders“. Zbog toga je i pravo pitanje koliko će odlazak Diznija da pogodi Netflix.

NETFLIX Logo

Foto: Logo Kompanije Netflix Izvor: Netflix Media Center

Netflix je američka kompanija osnovana u avgustu 1997.  kao servis za distribuciju CD/DVD naslova, a od 2007 je i Video On Demand platforma koja trenutno broji oko 104 miliona korisnika iz preko 190 zemalja sveta. Od 7. januara 2016. Netflix je dostupan i u Srbiji. Poznat je kao platforma za distribuciju tuđeg sadržaja, ali i kao značajan kreator sopstvenih filmova i serija, od kojih je najpoznatija „Kuća od karata“ („House of Cards“).

Suštinski, promena politike Diznija znači dve stvari: prvo da se ova kompanija odlučila da „isključi“ posrednike u prenosu svojih sadržaja do korisnika i istovremeno najavila ulaganje radi stvaranja originalnog sadržaja. Netflix zbog toga predstavlja „pretnju“ za novu platformu kompanije Dizni. Drugim rečima, dve kompanije će postati direktni konkurenti budući da će se obe kompanije takmičiti na tržištu distribucije i proizvodnje eksluzivnih sadržaja.

Interesantno je da su početkom godine postojale naznake da bi Dizni mogao da kupi sam Netflix, međutim ta informacija nikada nije potvrđena, a sudeći po pokretanju nove platforme, pitanje je koliko je ova opcija uopšte i bila realna.

Trenutno, je akvizicija BamTech još u procesu dobijanja dozvola odgovarajućih regulatornih tela, pa ova kupovina još uvek nije finalizovana. Sledi interesantna borba za sadržaje, a Dizni otvara nekoliko frontova. Vreme će pokazati da li ova reakcija na promene u distribuciji zakasnela.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*