FTC zauzima oštriji kurs zbog Instagram reklama slavnih?

SAD

FTC zauzima oštriji kurs zbog Instagram reklama slavnih? FTC zauzima oštriji kurs zbog Instagram reklama slavnih?

Krajem juna je aktivistička grupa Public Citizen poslala dopis američkoj Federalnoj komisiji za trgovinu (FTC), kojim je zatražila od ovog državnog tela da  preduzme oštrije mere i sankcioniše slavne ličnosti koje komercijalne postove na društvenoj mreži Instagram ne označavaju u skladu sa pravilima FTC, pre svega tzv. FTC Endorsment Guide.

Peticija Public Citizens

Public Citizen, neprofitna organizacija koja zastupa interese američkih potrošača, se FTC obratila još u septembru prošle godine i ukazala mu na to da brojne slavne ličnosti koje imaju veliki broj pratilaca na društvenoj mreži Instagram (tzv. influenseri), svoje objave koje imaju komercijalni karakter ne označavaju u skladu sa pravilima FTC i da tako obmanjuju svoje pratioce. Public Citizens je nakon toga FTC uputio peticiju povodom ove prakse.

Influenser marketing je relativno nova oglasna tehnika koja je ekspanziju doživela širenjem uticaja društvenih mreža na javno mnjenje. Ovaj vid oglašavanja za plasman oglasne poruke koristi slavne ličnosti ili druge osobe koje imaju veliki broj pratiaca na društvenim mrežama (Influenseri) i koji mogu da utiču na njih.

Reakcija FTC

FTC je na peticiju reagovala u aprilu ove godine i objavila da je nakon pregleda postova slavnih ličnosti na društvenoj mreži Instagram, poslala cirkularno pismo na preko 90 adresa u kojima je slavne ličnosti (influensere) i oglašivače upozorila da moraju jasnije da označe svoje komercijalne objave na društvenim mrežama.

Samo pismo je više vrsta edukativnog materijala u kojoj FTC podseća slavne ličnosti da je ovo telo zaduženo da brani interese potrošača na nivou SAD, i da je njihova uloga da edukuju oglašivače i prenosioce oglasne poruke o njihovim obavezama po zakonima i etičkim pravilima, uključujući tu i FTC Endorsment Guide.

Objava Selene Gomez

Primer navodne „komercijalne objave“, foto: Instagram/Selena Gomez

FTC slavnim ličnostima preporučuje da objave koje predstavljaju oglasne poruke, moraju da budu jasno označene tako da njihovi pratioci budu svesni postojanja poslovne veze između slavne ličnosti i određenog brenda (oglašivača). Zanimljivo je da je FTC naročito naglasio da oznaka da se radi o oglasnoj poruci mora da stoji na samom početku objave budući da pratioci na društvenim mrežama često pročitaju prvih nekoliko redova, a da vrlo retko izaberu opciju „more“ koja im otvara ostatak objave (posta). FTC se tu nije zaustavio i naveo je da pojedine oznake, poput #SP (sponsorship), „Hvala (oznaka Brenda)“, ili „partner (oznaka brenda)“ u pojedinim slučajevima ne pokazuju na dovoljno jasan način poslovnu vezu slavne ličnosti i oglašivača, odnosno da se zapravo radi o oglasnoj poruci.

Novo istraživanje Public Citizens

Krajem juna Public Citizens je objavio da pismo upozorenja nije delovalo na slavne ličnosti. Tu tvrdnju je potkrepio internim istraživanjem koje je sprovedeno u odnosu na 412 objava 46 slavnih ličnosti koje su prethodno primile pismo FTC. Istraživanje je pokazalo da 327 od ukupno 412 objava komercijalnog sadržaja nije u skladu sa pravilima FTC. U obimnom materijalu koji je dostavljen FTC, nalaze se i primeri koji, po mišljenju Public Citizens, predstavljaju kršenje pravila o označavanju komercijalnih objava. Zbog svega toga je i zatražena „oštrija reakciju“ FTC i sankcionisanje slavnih ličnosti. FTC se do sada o ovom novom zahtevu nije izjašnjavao.

Druga strana priče

Popularni američki portal BuzzFeed je 12. jula objavio svoje istraživanje gde je pokušao da pokaže da nisu sve objave slavnih ličnosti u kojima se nalazi neki brend, objave komercijalnog karaktera, navodeći različite primere gde je, po njihovom mišljenju FTC pogrešila. Naime Buzz Feed je intervjuisao pojedine slavne ličnosti i oglašivače kojima je upućeno cirkularno pismo. Posebno je zanimljivo da mnogi od postova za koje je FTC smatrao da su sponzorisani, po izjavama autora, ali i oglašivača čiji su brendovi navodno reklamirani, zapravo i nisu plaćene objave.

Iako je ova oblast regulisana FTC pravilima, vrlo je teško pratiti i sankcionisati slučajeve kršenja.  S obzirom na činjenicu da su u pitanju lični profili slavnih ličnosti, koje često „vode“ lično, i koje ne poveravaju marketinškim agencijama teško je zaključiti da li se radi o plaćenom oglasu, proizvodu koji su dobili na poklon ili je prosto u pitanju samo naklonost nekom brendu, kakvu možemo videti i na profilima „običnih ljudi“.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*