Kodeks Asocijacije onlajn medija

srbija

Kodeks Asocijacije onlajn medija Kodeks Asocijacije onlajn medija

Asocijacija onlajn medija (AOM) koju okuplja 17 informativnih portala, iz svih delova Srbije, među kojima su i portali Njuz, Južne vesti, 021, Cenzolovka i brojni drugi, je sredinom juna 2017. godine predstavila Kodeks Asocijacije onlajn medija.

Kodeks, po rečima AOM-a predstavlja prvi, sveobuhvatni kodeks za novinare koji rade u onlajn medijima. Kodeks je dopuna postojećem, važećem kodeksu novinara, tako da pored postojećih etičkih pravila i preporuka koje važe za sve medije, AOM-ov kodeks sadrži i poglavlja usko vezana za rad u onlajn redakciji.”

Zanimljivo je da Kodeks AOM, pokriva i neka pitanja koja prevazilaze teme koje se tradiionalne percipiraju kao medijske, kao što su postavljanja korisnički generisanog sadržaja – user generated content (na primer, Kodeks preporučuje svojim članicama da izrade Listu zabranjenih ponašanja kod postavljanja korisnički generisanog sadržaja), pravila poštovanja privatnosti korisnika (na primer preporuka je da članice AOM poštuju tzv. pravo na zaborav) ili informaciona bezbednost (na primer preporuka članicama je da se koristi legalni softver i da se redovno ažurira, da postoji saradnja sa nacionalnim CERT-om, da se redovno radi back-up podataka i sl.).

Ovo je ukupno treći dokument koji sistematizuje etička pravila koja se odnose na novinare, urednike i medije, nakon Kodeksa novinara Srbije (iz 2006. i dopuna iz 2013. godine) i Smernica za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju (iz 2016. godine). U odnosu na ova dva dokumenta, primetno je da se radi o specificiranju i nadogradnji samoregulative. Za očekivati je da će u narednom periodu i pojedinačni portali izraditi svoja pravila, čime će samoregulacija onlajn izdanja biti na neki način zaokružena.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*