T-mobile: prvi smartphone kompatibilan sa 600MHz LTE

T-mobile USA i telefon LG V30 otvaraju novu stranicu za LTE

SAD

T-mobile: prvi smartphone kompatibilan sa 600MHz LTE

Foto: Gio Diani

Samo dve nedelje nakon puštanja prvih testnih baznih stanice na 600MHz LTE, T-mobile USA objavio je da će se pristup opsegu 600MHz korisnici moći obaviti preko prvog smartphone koji podržava opseg 600MHz i to LG V30.

Ovaj operator je potvrdio da je LG V30 Qualcomm X16 modem kompatibilan sa LTE opsegom 71, što prevedeno sa inženjerskog rečnika znači da će LG V30 telefon raditi na novom LTE opsegu 600MHz.

Nevil Rej (Neville Ray) tehnički direktor (CTO) kompanije T-Mobile, izjavio je da veruje da će i ostali prozvođači mobilnih telefona (konkretno Samsung i Apple) uskoro „lansirati“ telefone koji su kompatibilni sa  B71 LTE opsegom, te da bi bio iznenađen ukoliko novi I-phone 8 ne bi podržavao novi opseg.

T-mobile je napravio istorijski korak koji će se pamtiti. Njegova 600MHz LTE mreža je od septembra 2017. godine postala realnost. Svi korisnici iz američkih država Vajoming i Mejn moći će da uživaju u pogodnostima revolucionarne LTE mreže na opsegu 71 i u revolucionarnom telefonu LG V30.

Retrospektiva 2017 T-mobile 600MHz

Dva meseca nakon što je američka Savezna komisija za komunikacije (Federal Communications Commission – FCC) dala dozvolu T-mobile da koristi opsege koji čine Digitalnu Dividendu u SAD (617 – 652MHz i 663 – 698MHz),  T-mobile USA je pustio u rad prvu LTE mežu na novom  opsegu 600MHz (tzv. “super spectrum”). Imajući u vidu da se opseg 600MHz koristio za broadcasting, i da još nije potpuno očišćen od TV signala, T-mobile se odlučio da prvu LTE mrežu na ovom opsegu „pusti“ najpre u ruralnim delovima Amerike i to u gradovima Šajen (Cheyenne) i  Vajoming (Wyoming). Za te potrebe  T-mobile je koristio opremu proizvođača Nokia.

Plan ovog operatora je da do kraja 2017. godine, nakon „iseljenja“ TV signala, pokrije oko 3,1 miliona km2 ruralnih delova Amerike.

U proteklih godinu dana T-mobile je značajno investirao na tržište SAD kako bi ostao konkurentan sa operatorima Verizon i AT&T. 8 milijardi dolara je vrednost licence koju je početkom 2017. godine T-mobile USA platio za pružanje mobilnih usluga na opsegu 600MHz za čitavu teritoriju SAD-a. Opseg 600MHz je frekvencijski spektar koji donosi prednost u odnosu na ostale mobilne opsege jer je dobar za teritoriajalno pokrivanje u ruralnim delovima kao i za pokrivanje u zgradama ili raznim objektima (za povećanje kapaciteta indoor pokrivanje).

Top USA carriers Q1 2017

Tabela: Wi-Fi operatori sa najvećim brojem korisnika u SAD Q1 2017

Izvor: Strategy Analytics/Fierce Wireless

Pored investiranja u razvoj LTE mreže na 600MHz, T-Mobile je objavio i plan pokrivanja cele teritorije SAD sa 5G mrežom, koja će takođe koristiti ovaj niskofrekventni super opseg. Za radio deo LTE mreže T-Mobile na 600MHz koristi novu Ericsson radio opremu koja će omogućiti da korišćenjem jednostavne softverske nadogradnje u budućnosti se pređe sa LTE na 5G mrežu na 600MHz.

Kako svari stoje u Srbiji sa opsegom 600MHz?

Prema planu namene radio-frekvencija u Srbiji je opseg 600 MHz za sada namenjen za radio-difuziju (broadcasting), a u skladu sa Ženevskim sporazumom iz 2006. godine. Taj opseg je dodeljen JP ETV za potrebe prvog i drugog multipleksa digitalne TV.

Američki i evropski plan namene radio-frekvencija nije za poređenje, niti je za očekivati u skorijoj budućnost (ne pre 2025. godine) alokaciju spektra na 600MHz za potrebe moblnih usluga u Evropi. Ono što je izvesno je da će u Evropi pre doći do toga da će TV „napustiti“ 700MHz, (digitalna dividenda 2), te da će zapravo ovaj spektar biti iskorišćen za potrebe razvoja mobilnih širokopojasnih usluga. Već sada su u nekoliko država Evrope  uspešno održane aukcije ovog dela spektra (u Francuskoj, Nemačkoj i Finskoj). Sa druge strane, u Srbiji nije za očekivati skoriju alokaciju ovog dela spektra za potrebe mobilnog interneta, što posredno pokazuje i nedavno objavljeni javni poziv RATEL-a za 4. i 5. multipleks za digitalnu TV, u kojem se i nalaze frekvencije opsega 700MHz (694-790MHz).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*