United Group kupuje TV Nova i Pop TV od CME

srbija

United Group UG kupuje TV kanale Nova TV i Pop TV

Photo By: United Group Promo

United Group, regionalna telekom i medijska kompanija, u vlasništvu američkog KKR i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), je najavila kupovinu medijskog portfolija kompanije Central European Media Enterprises (CME), u Sloveniji i Hrvatskoj. Internet portal regionalne TV N1 je objavio da je vrednost transakcije 230 miliona evra, kao i da će se ona realizovati do kraja godine, nakon pribavljanja saglasnosti od nadležnih regulatornih tela.

Medijski portfolio CME u Sloveniji i Hrvatskoj čine TV kanali: POP TV, Kanal A, BRIO, OTO i Kino (Slovenija), odnosno NOVA TV, Doma TV, NOVA World i Mini TV (Hrvatska).

Pop TV je jedna od najpopularnijih TV stanica u Sloveniji i na osnovu podataka CME, ima lidersku poziciju u populaciji između 18 i 54 godine, a u 2015 je imala prosečnu gledanost od 28% u prajm tajmu. Nova TV je jedna od najgledanijih televizija u Hrvatskoj, i prva komercijalna televizija sa nacionalnom frekvencijom. U programima obe televizije dominiraju zabavni sadržaji.

U saopštenju KKR-a od 7. jula 2017. godine preneta je izjava jednog od direktora ovog fonda Žan-Pjer Sada (Jean-Pierre Saad) koji je rekao da će KKR nastaviti da podržava United Group u težnjama da nastave da nude raznovrsan i atraktivni medijski sadržaj korisnicima u regionu. Sa druge strane, direktor EBRD-a za IKT Dirk Verner (Dirk Werner) ukazao je i na to da najava transakcije šalje „snažnu poruku poverenja u ekonomiju Hrvatske i Slovenije“.

KKR (investicioni fond osnovan još 1976) je do sada uložio preko 8 milijardi dolara u sektor medija i telekomunikacija, dok je u Evropi od 1996. godine do danas investirao u 58 kompanija koje su aktivne u različitim sektorima.

United Group

United Group je nastala 2007. godine udruživanjem SBB-a i Telemach-a, a na osnovu javno dostupnih informacija u toku 2016. godine je ostvarila prihod od 459,7 miliona evra. Kompanija pruža telekom i medijske usluge za oko 1,57 miliona domaćinstava, a funkcioniše na tržištu od 6 zemalja sa oko 20 miliona stanovnika.

U okviru poslovnog sistema United Group deluju:

  • kompanija United Media u okviru koje funkcionišu TV kanali Sport Klub, N1, Grand, Ultra, Mini Ultra, Orlando, Bambino, LR, Cinemania, Fight Channel, IDJ TV, IDJ Digital i Fortuna;
  • CAS Media, agencija za prodaju oglasnog prostora na kablovskim i satelitskim TV kanalima u regionu.

Central European Media Enterprises (CME)

CME je medijska kompanija nastala 1996. godine u Češkoj Republici, a u medijskom portfoliju ove kompanije nalazi se preko 36 TV kanala koji pokrivaju oko 50 miliona stanovnika Jugoistočne i Srednje Evrope (Bugarska, Hrvatska, Češka, Rumunija, Slovačka i Slovenija). Po navodima same kompanije, na oglašavanje na TV kanalima u okviru grupe je u toku 2016. godine potrošeno 878 miliona dolara.

1 Trackbacks i Pingbacks

  1. Ekskluzivna prava VS sloboda informisanja: Problemi RTS oko prenosa Evrobasketa | Cenzolovka

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*