Saveti za zaštitu od velikog roming računa

srbija

Zaštita od velikog roming računa Kako se zaštiti od velikog roming računa?

U sezoni godišnjih odmora i pripreme liste za letovanje savetujemo vas da jedna od stavki na vašoj „to do“ listi bude i podešavanje roming opcija na vašem telefonu kako biste se zaštitili od prevelikog roming računa.

Upozoravamo vas da vaš račun za roming uslugu na pametnim telefonim može biti skuplji nego celo letovanje. Zato vas savetujemo da odvojite par minuta i podesite vaš telefon tako da budete sigurni da nećete imati preveliki roming račun kada se vratite sa odmora.

Prenos podataka (Data), korišćenje interneta, jeste ono na šta morate obratiti pažnju jer u roku od nekoliko sekundi vaš pametni telefon može napraviti veliki račun za vaše mobilne usluge.

Telekomunikacije.net saveti za zaštitu od velikog roming računa:

Ne želite da koristite mobilni internet u inostranstvu samo pozive, SMS usluge i korišćenje WiFi interneta

  1. Iskjučite opciju prenos podataka (Data) na vašem telefonu

Kod većine pametnih telefona ova opcija se nalazi u padajućem meniju vašeg telefona. Kada uključite telefon prstom pređite od vrha vašeg telefona ka sredini telefona i pojaviće se padajući meni. Padajući meni najčešće sadrži više aplikacija (programa) kao što su Bluetooth, WiFi, Podešavanje zvona, Rotacija ekrana i Prenos podataka (Data podešavanje). Isključite opciju Prenos podataka tako da ona više ne svetli u padajućem meniju kao na slici u nastavku. Ovakvim podešavanjem vašeg telefona isključiće se mogućnost povezivanja vašeg telefona na Internet preko mobilne mreže. Korišćenje takozvanog WiFi interneta biće vam dozvoljeno isključivanjem ove opcije.

Isključena opcija prenos podataka (Data) i uključena opcija prenos podataka (Data)

Isključena opcija prenos podataka (Data) i uključena opcija prenos podataka (Data)

  1. Isključite opciju roming internet na vašem telefonu

Roming internet opciju (Data roaming) naćićete u podešavanjima vašeg telefona (Settings) kada odaberete opciju Mobilna mreža (Mobile network).  Savetujemo vas da ova opcija bude uvek isključena i kada ste u domaćoj mreži, tačnije kada ste u vašoj zemlji.

Isključena opcija roming internet (Data roaming)Isključena opcija roming internet na telefonu

  1. Pređite na GSM only mrežni rad telefona

Neko se možda i neće složiti sa našim savetom 3, jer deluje suvišno ukoliko ste poslušali naše savete 1 i 2 i isključili opcije prenos podataka i roming internet. Međutim, imajući u vidu mogućnost da se slučajno uključi opcija prenos podataka (Data) tokom vašeg boravka u inostranstvu ovaj savet će pomoći da onemogući veliki potrošnju interneta samim tim izbećićete veliki roming račun.

GSM only mrežni rad telefona naćićete u podešavanjima vašeg telefona (Settings) kada odaberete opciju Mobilna mreža (Mobile network) i Mrežni način rada (Network mode) podesite na GSM only.

Uključena opcija rada telefona na GSM mreži

Uključena opcija rada telefona na GSM mreži

GSM mreža je mreža prve generacije prilagođena korisnicima koji koriste usluge govora i slanja SMS. Preko GSM mreže takođe je moguće korišćenje Interneta ali jako male brzine tako da ne možete napraviti veliki roming račun ukoliko ste zaboravili da isključite opcije u napred navedenim savetima 1 i 2.

II Želite da koristite mobilni internet u inosostranstvu

  1. Pozovite Call Centar vašeg mobilnog provajdera

Savet Telekomunikacija.net za sve korisnike koji žele da koriste mobilni internet u inostranstvu je da pozovete Call Centar vašem mobilnog provajdera i posavetujte se sa njima o najboljim paketima i internet dodacima za destinaciju(e) koju ste planirali da obiđete za vreme odmora.

Naša preporuka je da uzmete pakete, internet dodatke, koji će vam omogućiti kontolu potrošnje interneta u zemlji u kojoj planirate boravak.

Kontrola potrošnje interneta podrazumeva kontrolu količine podataka koju svakodnevno koristite putem Interneta po fiksnoj ceni za dan ili više dana.

  1. Proverite cene roming usluga na internet stranicama vašeg mobilnog provajdera

Na internet stranicama vašeg mobilnog operatora nalaze se cene roming usluga za svaku zemlju u kojoj vaš mobilni provajder nudi mobilne usluge. Savetujemo vas da proverite cene za destinaciju koju želite  da posetite.

Upozoravamo vas da boravak u pograničnim područjima takođe može da vam donese veliki račun zbog romaing-a jer se dešava da se telefon poveže sa mrežama operatora iz susedne zemlje. Zato budite i tada oprezni i primenjujte  savete Telekomunikacije.net.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*