Širenje računarskog crva EternalRocks

srbija

Nacionalni CERT upozorava na moguće širenje EternalRocks ransomvera Nacionalni CERT upozorava na moguće širenje EternalRocks ransomvera

Nacionalni CERT (Computer Emergency Response Team) u osnivanju, koji radi u okviru srpskog regulatornog tela za telekomunikacije RATEL, je krajem maja upozorio na širenje još jedne vrste malicioznog softvera, računarskog crva EternalRocks, i to nepunih 10 dana od kada se oglasio povodom širenja ransomvera Wanna Crypt (u medijima nazvan i “Wanna Cry”).  Podsetićemo da je hakerski napad širenjem tzv. ransomvera WannaCrypt pogodio 150 zemalja sveta koristeći slabosti ranijih verzija operativnog sistema Windows (Vista, XP itd). Ovaj malicozni softver se infilitrira u računarske sisteme, zaključava podatke, koji ne mogu više da se koriste sve dok se hakerima ne isplati određeni iznos internet valute bitkoin. EternalRocks je takođe vrsta ransomvera, ali je potencijalno opasniji od WannaCrypt, jer nema implementiranu funkciju “kill switch”, pa se može lakše širiti kroz kompjuterske mreže.

CERT navodi da za sada nema mnogo zabeleženih uređaja koji su zaraženi “EternalRocks” crvom, ali upozorava da postoji konstantna potreba za sprovođenjem zaštite u oblasti informacione bezbednosti i oprez prilikom pristupa nepoznatim sadržajima, preporučujući upoznavanje sa dokumentom CERT-a na nivou EU.

Prevencije od računarskog crva EternalRocks

Mere prevencije pre svega podrazumevaju prelazak na novije verzije operativnog sistema Windows koje ispravljaju uočene bezbednosne propuste, redovno praćenje informacija o sigurnosnim zakrpama (patches) preko kompanije Microsoft i njihovo instaliranje (za ranije verzije Windows-a), povremeni backup podataka na eksterne uređaje, kao i redovno ažuriranje anti-virus programa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*