Snapchat nije podesan za reklamiranje alkohola?

SAD

Snapchat nije podesan za reklamiranje alkohola? Snapchat nije podesan za reklamiranje alkohola?

Foto: Promo Izvor: Snapchat

Portal DigiDay je nedavno objavio da najveći alkoholni brendovi oklevaju da se reklamiraju na popularnoj društvenoj mreži Snapchat, a zbog toga što nisu sigurni da li time krše propise SAD koji se odnose na oglašavanje alkoholnih pića.

Snapchat: Društvena mreža za mlade

Prema podacima marketinške agencije Omnicore, čak 71% korisnika Snapchat čine osobe mlađe od 34 godine. Takođe, podaci koje je nedavno izneo portparol Snapchat kažu da je broj korisnika u populaciji između 13 i 17 godina 22%, a u populaciji između 18 i 24 je 36%.

Podaci nedvosmisleno pokazuju da se preko polovine korisnika nalazi u grupaciji između 13 i 24 godine. Zakonski prag za kupovinu alkohola u SAD je 21 godina. Što se tiče oglašavanja, samoregulatorna tela u SAD određuju pravila koja se odnose na plasman oglasne poruke koja promoviše alkohol. Jedno od pravila kod ovog vida oglašavanja je da posetioci konkretnog sajta, odnosno korisnici konkretne društvene mreže spadaju u kategoriju 21+.

Šta misle proizvođači alkohola?

Po navodima portala DigiDay, proizvođači alkoholnih pića su jako oprezni kada se radi o reklamiranju na društvenoj mreži Snapchat.

Tako predstavnici kompanije Hajniken navode da nemaju aktivni profil na društvenoj mreži Snapchat jer smatraju da postojeći filteri za godine nisu dovoljno efikasni, a da sama kompanija nije našla adekvatan mehanizam da dopre do korisnika koji imaju dovoljan broj godina, te da žele da budu apsolutno sigurni da sadržaj oglasnih poruka ne plasiraju maloletnicima. Slično mišljenje imaju i ostale kompanije koje su vodeće u proizvodnji pića, navodeći još da Snapchat ima „rudimentarne mehanizme za verifikaciju godišta“, ali i da se odlučuju da koriste druge društvene mreže za promociju svojih brendova. Zanimljivo je i viđenje kompanije William Grant & Sons distilleries, koja smatra da postoji potencijal za promociju brenda putem Snapchat, ali da čekaju da publika postane dominatno ona koja ima odgovarajući broj godina da bi svoje kampanje usmerile na ovu društvenu mrežu.

null

null

Foto: Promo Izvor: Heineken International B.V  

Da li je Age-Gate dovoljna zaštita?

Većina društvenih mreža zahteva da se kod registracije naloga budući korisnici „legitimišu“ tako što će uneti datum rođenja. Takođe, većina sajtova proizvođača alkoholnih pića uvodi tzv. Age-Gate, koji podrazumeva obavezni unos datuma rođenja pre pristupanju bilo kom sadržaju sajta. Oba opisana sistema su ekstremno nepouzdana jer se baziraju na savesnosti korisnika. Zato alkoholni brendovi verovatno ne mogu kao zaštitu od „pravne akcije“ da koriste kao „Age-Gate“ argument, pa je uzdržanost kompanija koje proizvode alkoholna pića razumljiva.

Kako je u Srbiji?

Iako globalni fenomeni kao što je Snapchat nisu zaobišli Srbiju, svest o problematici reklamiranja alkoholnih brendova na društvenim mrežama i internetu je jako nerazvijena. Doduše, Zakon o oglašavanju, usvojen prošle godine, reguliše pojedine segmente oglašavanja na internetu kada se radi o alkoholnim pićima.

Pre svega, naš zakon razlikuje dva nivoa regulacije: blaža pravila za piva, vina i za ostala pića ispod 20% alkohola i stroža pravila za pića sa procentom alkohola većim od 20%. Ova druga kategorija uopšte ne može da se reklamira na internetu, pa bi formalno svako oglašavanje alkoholnih brendova „žestokih“ pića na društvenoj mreži  Snapchat, kada se radi o Srbiji, bilo formalno zabranjeno. Oglašavanje piva, vina, sajdera i sličnih pića bi bilo dozvoljeno, ako stoji oznaka 18+ i ako se poštuju pravila o sadržini oglasne poruke. Dileme koje bi postojale u konkretnom slučaju bi bile slične kao i u SAD (sa razlikom praga u godinama). Mada u Srbiji u regulativi nigde izričito ne stoje  ograničenja koja se odnose na procenat mladih korisnika sajta ili društvene mreže. Naime, zakon kaže da oglašavanje alkoholnih pića ne sme posredno ili neposredno da bude usmereno na decu ili maloletnike, niti da prikazuje decu ili maloletnike u kontekstu upotrebe alkoholnih pića. Zabrana je prilično nejasno postavljena pa je pitanje  kako bi se primenjivala u kontekstu oglašavanja na društvenoj mreži. Na primer, da li bi oglasna poruka za pivo, plasirana na društvenu mrežu čiju većinu ili veliki broj čine mlađi od 18 godina potpadalo pod oglašavanje koje je „posredno usmereno na maloletnike“. Praksu po ovom pitanju još uvek nemamo, a verovatnije je da će pre državnih organa pravila iskristalisati sama struka, odnosno samoregulacija.

Age-gate za ulaz na internet sajtove brendova alkoholnih pića uglavnom postoji i na domaćim sajtovima, mada je zanimljivo da pravna obaveza za posedovanje ovog sistema verifikacije ne postoji, budući da Zakon o oglašavanju kaže da oglašavanje na sopstvenoj internet prezentaciji nije oglašavanje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*